vineri, 2 mai 2008

Materiale folosite

In prima faza, pentru realizarea acestui proiect, au fost montate componentele comune tuturor proiectelor. Aceasta a constat in montarea microcontrolerului, stabilizatorului de tensiune precum si a unui convertor de nivel pentru comunicatia seriala.
Pentru alimentare se foloseste stabilizatorul cu 3 terminale 7805 ce scoate aproximativ 5 volti la iesire necesari alimentarii tuturor circuitelor de pe placuta. Stabilizatorul necesita doar doua condensatoare de 0.1 uF .
A urmat montarea convertorului de nivel MAX232 care este alimentat de la sursa de 5V si converteste nivelurile TTL (0..5V) in nivelurile specifice portului serial si viceversa.
Practic, tensiunile +10V si -10V se obtin prin dublarea tensiunii de alimentare a circuitului, folosind un convertor intern cu capacitati comutate care foloseste condensatoarele externe C7-C10. In cazul lui Max232 condensatoarele folosite sunt de 1uF.
A fost verificata functionarea cicuitului la pinii 2 si 6 ai convertorului obtinand o tensiune de +8V respectiv -8V.

Mufa DB9 de tip mama este cablata dupa standardul DCE (Data Communications Equipment). Aceasta inseamna ca se va folosi un cablu serial direct (1-la-1) pentru conectarea la PC, care este echipat cu o mufa de tip tata, cablata dupa standardul DTE (Data Terminal Equipment). De notat ca daca s-ar dori conectarea a 2 echipamente cu acelasi standard (DCE cu DCE sau DTE cu DTE; de exemplu, 2 PC-uri legate intre ele pe seriala), ar trebui un cablu de tip “crossover” (pinii 2 si 3 inversati la unul din capete). De obicei, toate cablurile cu mufa mama-tata sint de tip direct.



Urmatoarea etapa a fost de montare a microcontrolerului pe placa impreuna cu componentele necesare functionarii lui corecte:
  • JF1 este conectorul de programare ISP, folosit care permite programarea memoriei flash din procesor - a fost ales cu 2x3 pini;
  • C1, R1 formeaza circuitul de "power-reset";
  • Cristalul de cuart, impreuna cu condensatoarele C2, C3 si cu amplificatorul intern de la bornele XTAL1,2 formeaza un oscilator cu cuart. Am incercat ca si aceste componente sa le lipim, cat mai aproape de pinii microcontrolerului;
  • condensatoarele C5 si C6 s-au lipit cat mai aproape de procesor, intre pinii 10-11, respectiv 30-31, pentru a minimiza inductanta parazita cauzata de terminalele prea lungi. Ele sint condensatoare de decuplare si sint specifice alimentarii oricarui circuit digital;

















































Un comentariu:

Anonim spunea...

böyle bişi olabilir mi ya size soruyuorum bunu

lens